چگونه تعداد پاسخ غلط را در آزمون کم کنیم؟

اغلب دانش آموزان در آزمون های آزمایشی نتیجه ی دلخواه خود را نمی گیرند و وقتی به کارنامه آزمونشان نگاه می کنیم و آزمون را تحلیل می کنیم میبینیم تعداد پاسخ های غلط بسیار زیاد است که همین عامل باعث شده تراز و رتبه خوبی نگیرند.

در این مقاله می خواهیم بهتون کمک کنیم که تعداد پاسخ های اشتباه خود را کم کنید تا موفق شوید .

چرا باید تعداد غلط هایمان را کم کنید ؟

تعداد غلط بیشتر = کاهش تراز در آزمون

همینطور که در فرمول ساده دیدید هرچه تعداد غلط هایتان بیشتر باشد تراز آزمون کاهش یافته و درصد و رتبه آزمون نیز کم می شود  و شما از نتیجه دلخواهتان فاصله می گیرید.

حال با کاهش غلط ها می تونیم درصد منفی خودمون رو کمتر و حذف کنیم و تراز خودمون رو افزایش بدیم.

اگر بخواهید تراز خود را افزایش دهید یکی از روش های متداول آن است که ساعت مطالعه‌ی خود را افزایش دهید ولی یک راه ساده‌تر هم وجود دارد؛ این‌که فقط تعداد پاسخ‌های اشتباه خود را کاهش دهید تا با همان مقدار ساعت مطالعه، نتیجه‌ی بهتری بگیرید.

یکی از مواردی که باعث افت تراز دانش‌آموزان می شود، عدم مدیریت اشتباهات در سر جلسه‌ی آزمون می‌باشد. لذا کنترل تعداد غلط‌ ها می‌تواند زمینه‌ای جهت حفظ روند رو به رشد دانش‌آموزان را فراهم سازد.

اگر تعداد غلط در آزمون کم شود، تراز شما افزایش می‌یابد.

به این ۳ نکته مهم توجه داشته باشید. این سه مورد یک قانون کلی است:

  • دانش پژوهانی که تراز ۵۸۰۰ تا ۶۵۰۰ می‌خواهند باید تعداد غلط آن‌ها کم‌تر از ۱۵ تا باشد.
  • دانش پژوهانی که تراز ۶۵۰۰ تا ۶۹۰۰ می‌خواهند باید کم‌تر از ۸ غلط داشته باشند.
  • دانش پژوهانی که تراز ۶۹۰۰ تا ۷۵۰۰ می‌خواهند باید تعداد غلط آن‌ها کم‌تر از ۶ یا ۴ تا باشد.

حالا متوجه شده‌اید که تعداد اشتباهات چه‌قدر در تراز شما تأثیر خواهد داشت. با همین فرمول ساده، اما سخت می توانید به تراز دلخواه برسید.

برای اینکه بتونیم تعداد غلط های خود را کنترل کنیم چند تا کار باید بکینم: اول از همه باید آزمون رو ارزیابی کنید تا بفهمید علت غلط جواب دادن به سوالات چی بوده. آیا بی دقتی کردید، معلومات یا تسلط کافی نداشتید، گزینه ها رو جابجا پر کردید، وقت کم آوردید، عجله کردید، سوالی که شک داشتید حتی شک فقط بین دو گزینه رو شانسی جواب دادید و …

علت رایج اشتباه زدن سوالات برای هر فرد ممکنه با فرد دیگه متفاوت باشه که شما باید برای خودتون تعیین کنید معمولا علت جواب اشتباه دادنتون به سوالات آزمون های آزمایشی چیه تا بعد بتونید برطرفش کنید. اگر این اشتباهات رو از الان شناسایی و برطرف نکنید به احتمال زیاد در کنکور سراسری هم مشابه همین اشتباهات رو تکرار خواهید کرد.

خب بذارید بهتون کمک کنیم، اكثر سؤالات غلط دانش‌آموزان در آزمون به 3 دسته تقسيم مي‌شوند:

الف- سؤالات شك‌دار

ب- بي‌دقتي

ج- سؤالاتي كه بلد نيستند ولي سعي مي‌كنند حل كنند.

حالا که اهمیت کاهش تعداد غلط ها را فهمیدیدم و متوجه شدیم بیشتر بچه ها چرا تعداد غلط هایشان زیاد است، بریم سراغ

9 راهکار عملی برای کم کردن پاسخ های غلط در آزمون و کنکور :

۱- سرعت و عجله ؛ عامل بی دقتی در آزمون

یک دسته از دانش آموزان هستن که در هنگام پاسخ سوال به خود سوال خوب دقت نمی کنند. یعنی بخاطر اینکه این بچه ها سرعت عملشون بیشتر بشه یعنی میگن ما وقت نداریم، یک سوال رو خیلی سریع مطالعه می کنن و به دقت اون سوال رو بررسی نمی کنن و در دام و تله های تستی میفتن.

حالا یک مثالِ آسون بخوام براتون بزنم این بوده که بچه ها اول سوال رو می خونن، آخر سوال گفته مثلا کدام مورد نیست، همون کدام مورد رو می خونه و دیگه آخرش رو نمی خونه دانش آموز درصورتی که کدام مورد نیست بوده و میره توی اولین گزینه تا می بینه که درسته پاسخ رو همونجا وارد می کنه. پس باید به این نکته دقت داشته باشیم.

چگونه تعداد پاسخ غلط را در آزمون کم کنیم؟

۲- خواندن سریع سوالات کنکور :

ما باید ببینیم که تند خوندن باید به چه صورت باشه؟ ما اگر قرار باشه سوالات رو تند بخونیم نهایتا مگه هر سوال چند ثانیه خودنش طول می کشه و با این تند خوندن ما نهایتا چقدر صرفه جویی می کنیم توی سوالات؟ نهایتا ۲ تا ۳ در هر سوال وقت بخریم تا نهایتا ۵ تا سوال رو ما بتونیم بیشتر بخونیم. که اینجوری هم نیست نهایتا ۲-۳ تا سوال میشه. ما این ۲-۳ تا سوال رو بخوایم بیشتر بزنیم آیا ارزشِ این رو داره که تعداد سوالات غلطمون بیشتر بشه؟ خب قطعا خیر.

۳- افزایش دقت هنگام مطالعه سریع سوالات کنکور :

شما باید دقت کنید و اون مهارت رو داشته باشید که در عین حالی که سرعتِ خوندنِ سوالتون بیشتر میشه، سرعتِ بالایی کسب می کنید دقت و مهارتِ خوندنِ سوالتون بالا بره و بدونید طراح سوال ازتون چی خواسته؟

۴- اشتباهات هنگام وارد کردن گزینه ها در دروس محاسباتی :

مورد بعدی که ما خیلی از بچه ها توی سوالات غلط پاسخ میدن باز هم برمی گرده به همون عجله کردن. می خوان سرعتِ پاسخشون رو بالا ببرن که معمولا توی درس های ریاضی و فیزیک و محاسباتی رخ میده.

که به یک جواب رسیدن و معمولا جواب ها اینجور هستش که به یک جواب رسیدن جوابش ۲ یا ۳ یا ۱ بوده. حالا توی پاسخ نامه گزینه ی ۱ جوابش دوئه. دانش آموز جواب سوال رو ۱ در آورده و تا گزینه ی یک رو می بینه میره گزینه ی ۱ رو جواب میده. یعنی اشتباه می کنه بین ۱ و ۲٫

این هم یک دسته از سوالات هستش که دانش آموز اشتباه جواب میده که باز هم به همون سرعت عمل برمی گرده. یعنی شما وقتی توی درس های محاسباتی به گزینه ی صحیح رسیدید حتما سعی کنید دور گزینه ی صحیح خط بکشید و مشخص کنید و با دقت این سوال رو جواب بدید.

۵- اشتباه در وارد کردن گزینه ها بصورت یکجا و راهکار آن:

دسته ی دیگه از اشتباهاتی که بچه ها انجام میدن اینه که موقع وارد کردنِ پاسخ نامه اشتباه می کنن. یعنی میان توی دفترچه ی سوالات گزینه رو وارد می کنن بعد میگن یکدفعه ما آخر کار بریم پاسخ هامون رو اعمال کنیم.

حالا زمانی که می خوان گزینه ها رو از دفترچه به پاسخ نامه وارد کنن اشتباه می کنن. این هم باید مد نظرتون باشه که حتما درست چک کنید. وقتی گزینه ای رو توی دفترچه سوالات وارد کردید درست انتقالش بدید و به لحظات آخر اون رو موکول نکنید.

اما ما ترجیح میدیم که شما همون موقع که به پاسخِ سوال رسیدید همون موقع توی پاسخ نامه وارد کنید و این رو موکول نکنید به اینکه دفترچه ی عمومی تموم بشه و من بیام همه ی ۱۰۰ تا سوال عمومی رو انتقال بدم توی پاسخ نامه. چون باعث میشه زمان کم بیاری و نتونی پاسخ هاتو وارد کنی.

۶- وسواس ؛ عامل بی دقتی در تست زنی :

مورد دیگه که توی پاسخِ اشتباه معمولا بچه ها براشون اتفاق میفته اینه که دانش آموز وقتی سوال رو می خونه بار اول یک گزینه رو می بینه و توی ذهنش میگه خب این گزینه درسته ولی وسواس به خرج میده میگه یکبار دیگه بخونم تا توی تله ی آموزشی گرفتار نشم و گیج میشه و سردرگم میشه میگه نکنه به جای گزینه ی (ب) گزینه ی (ج) درست باشه.

این خیلی شایع هستش یعنی بچه ها متاسفانه دچارش میشن و یکجور وسواسه. یعنی بین گزینه ها شک می کنن.  چیزی که ما انسانی گروپی ها به بچه ها توصیه می کنیم این هست که شما اولین جوابی که توی ذهنتون رسید جواب درست همونه.

بماند که حالاتله ها و طعمه های آموزشی هست ولی اون چیزی که شما توی ذهنوتن می رسه یعنی اگه سوال رو خوب خونده باشید و تله ی آموزشیش هم گرفتار نشده باشید، اون چیزی که توی ذهنتون می رسه گزینه ی درست و پاسخِ درست همونه.

به گزینه ها نگاه نکنید به این شکل که بگید شما سوال رو خوندید جوابش رو بلدید. بدون نگاه کردن به گزینه ها می دونید جواب گزینه ی جیم هستش.

میاید می بینید توی گزینه ها اون چیزی که مدنظرتون بوده هستش ولی بقیه ی گزینه ها رو که شما نگاه می کنید یکدفعه می گید نکنه گزینه ی (ب) درست باشه نکنه گزینه ی الف درست باشه و اینجا شما یکجورهایی سردرگم می شید و می گید نکنه اون درسته و پاسخ می دید و موقع بررسی کردن می بینید که همون چیزی که درست بوده گزینه ی درست و قطعی ما همون گزینه ی (ج) بوده.

 

۷- سوالات شک دار بین دو گزینه در آزمون و کنکور:

مورد بعدی سوالاتی هست که شما کلا خوب خوندید و تله های آموزشی هم گرفتار نشدید ولی شک دارید روی دوتا گزینه.

بعضی بچه ها هستند که این رو جواب میدن و میگن حالا ۵۰-۵۰ جواب بدیم. میگن ما ۵۰-۵۰ ها رو جواب بدیم یا جواب ندیم؟ چیکار کنیم؟

این بستگی به تعداد سوالات شک دار در هر درس داره . اون چیزی که مد نظر من هست برای یک درس ما اصلا چیکار کنیم؟

یک سوال رو بخوایم جواب بدیم اگه غلط باشه تعداد سوالات غلطمون بیشتر میشه و اون تاثیر منفیش بیشتر میشه.

۵۰-۵۰ ها رو معمولا نزنید و بذارید برای دور دوم که اگر زمان آوردید توی اون موقع اعمالش کنید. و این باز هم توی سوالاتی که شک دارید معمولا یک گزینه بیشتر می چربه یعنی یک گزینه ۶۰-۴۰ میشه و سعی کنید اونی که شکتون بیشتره بزنید.

 

۸- جنگیدن با سوالات سخت:

چگونه تعداد پاسخ غلط را در آزمون کم کنیم؟

یکی دیگه از مشکلاتی که بچه ها توی آزمون و کنکور باهاش مواجه هستن کلنجار رفتن بیش از حد با بعضی سوالاست. یعنی بعضی مباحث هست که شاید فک میکنن اون مبحث رو کامل خوندن. تست ازش حل کردن و وقتی به سوالات این مبحث می رسن با خودشون میگن حتما باید این سوالات رو حل کنیم.

حالا اگه این سوال جزء سوالای واقعا سخت اون درس باشه شاید اصلا نباید بهش پاسخ داد. بعضی از بچه ها تو این سوالات گیر می کنن و هی با سوال کلنجار میرن. تا به خودشون میان میفهمن ۵ دقیقه از وقتشون رفته و در آخر هم اون سوال رو اشتباه میزنن.

تو این جور مواقع هم کلی وقت از دست دادی و هم غلط هات تو آزمون زیاد میشه.

پس یه نکته مهم: با سوالات سخت کلنجار نرو…

۹- لاک پشت باشید :

تا حالا شده سر جلسه آزمون ، نفر کناریت رو ببینی که کل پاسخنامه رو پر کرده و استرس بگیری؟ پیش خودت بگی پس چرا پاسخنامه من خیلی جاهاش خالیه؟

نکته مهم اینه که باید لاک پشت باشید. یعنی چی؟ یعنی سرتون تو لاک خودتون باشه. قرار نیست اگه بعضیا تو یه مدت کم پاسخنامه رو کامل پر کردن شما هم این کار رو بکنید. تا حالا شنیدید که میگن…

اگر در کنکور هیچ تستی نزنیم و به هیچ سوالی پاسخ ندیم:

حتما شنیدین که بعضیا میگن فلانی با این رتبه داغونش اگه تو کنکور به هیچ تستی پاسخ نمیداد رتبش خیلی بهتر میشد.

این قضیه داستان خیلی از دانش آموزاست. قرار نیست به همه سوالات در کنکور جواب بدید…

زمان در مشت من است:

برای این‌که زمان را سر جلسه‌ی آزمون مدیریت کنید و تعداد غلط هایتان را کم کنید ، بهتر است روش‌های زیر را اجرا کنید:

  • 1- استفاده از تکنیک × ، –
  • 2- زمان هر درس را به همان درس بدهید؛ یعنی بیش‌تر از زمان مقررشده برای یک درس وقت نگذارید.
  • 3- استفاده از هدف‌گذاری چندتا از ده‌تا
  • 4- تست زمان‌دار در خانه

انجام صحیح هر کدام از این روش‌ها زمانی اتفاق خواهد افتاد که شما این روش‌ها را در منزل هنگام تمرین تست انجام داده و تمرین کرده باشید. به این معنی که در خانه تست زمان‌دار بزنید و تکنیک × ، – و روش چندتا از ده‌تا را روی تست‌های مورد نظرتان پیاده کنید.

به طور کلی برای کاهش تعدا غلط هایتان، اول درست خوندنِ سواله. تا آخر سوال رو بخونیم، با دقت بخونیم، دنبال تله های آموزشی حتما باشیم. این درمورد خوندن سواله.

سوال رو وقتی به پاسخ آخر رسیدیم درست اعمال کنیم توی پاسخ نامه.

نکته ی دیگه اینکه شما اگه قرار باشه سوالا رو بذارید تا آخر جواب بدید توی دفترچه و یکدفعه منتقل کنید احتمال داره تعداد سوالات غلطتون بیشتر بشه. این کار هم انجام ندید. سوالاتی هم که وقتی می خونید اولین جوابی که به ذهنتون رسید معمولا پاسخ درست اونه. نکته بعدی اینه که نباید با سوالای سخت دست تو آزمون و پنجه نرم کنیم و بخوایم حتما حلشون کنیم.

نکته ی دیگه اینکه حتما حتما بعد از آزمون های آزمایشی آزمون را بررسی کنید. برای این حتما مقالهنحوه تحلیل آزمون را در سایت ما با دقت خونید و نکاتیش رو با دقت یادداشت کنید و بکار بگیرید.

یعنی اینجور نباشه که شما برید سر کنکور آزمایشی و بیای ببینی ۲۰ تا سوال غلط داری؛ وقتی آزمون رو بررسی نکنید، آزمون دادنتون هیچ فایده ای نداشته . حتما آزمون رو بررسی کنید ببینید دلیل اینکه شما غلط پاسخ دادید چی بوده؟

آیا استرس بوده یا همین نکته هایی که گفتم اشتباه کردید یا خوب نخوندید یا اصلا کلا بلد نبودید. اگر بلد نبودید ببینید مشکلتون چی بوده؟ اون فصل رو خوندید یا نه؟ به تعداد کافی تست زدید؟ به نکته های مهمش دقت کردید؟

و بعدا با این کار شما تعداد سوالات بالایی که اشتباه پاسخ می دید به حداقل برسونید و خیلی مهمه بررسی کردن سوالات.

در آخر باید بگیم پاسخ ندادن به سوالات خودش هنره پس لطفا یادبگیرید که به همه سوالا پاسخ ندهید .